Η ομάδα μας
Η Ιωάννα Μπαμπασίκα είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και στο Συγκριτικό Δίκαιο. Από το 1975 είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών.
Δραστηριοποιήθηκε ως μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και διετέλεσε πρόεδρος Ευρωπαϊκού Προγράμματος, μέλος της δευτεροβάθμιας Επιτροπής ασύλου για 7 χρόνια, μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ψυχικά Ασθενών για 7 επίσης έτη, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων-CPT. Υπήρξε συνιδρύτρια και νομικός σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων για 20 χρόνια με πολύ σημαντικό έργο. Από το 2011 εργάζεται ως νομικός εμπειρογνώμονας στο πρόγραμμα πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων της ΜΕΤΑδρασης.
Ο Άγης Τερζίδης είναι παιδίατρος, με εξειδίκευση στη δημόσια υγεία και διδακτορικό στην προληπτική ιατρική–επιδημιολογία. Είναι εποπτεύων σπουδών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όντας από τα πρώτα ενεργά μέλη των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, έχει συμμετάσχει σε αποστολές τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και σε αποστολές των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο διοικητικό συμβούλιο των οποίων έχει διατελέσει μέλος. Σήμερα είναι ενεργό μέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα Ελλάδας.
Έχει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον για τη βελτίωση της πρόσβασης στο σύστημα περίθαλψης των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, καθώς και για την υγεία των πληθυσμών σε κίνηση. Είναι πιστοποιημένος πραγματογνώμονας για την αναγνώριση θυμάτων βασανιστηρίων και από το 2013 αποτελεί μέλος της επιστημονικής ομάδας για την πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων στη ΜΕΤΑδραση.
Η Άσπα Τζελετοπούλου είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία της υγείας, ενώ ειδικεύεται στη ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία ενηλίκων και εφήβων. Έχει μεγάλη εμπειρία με άτομα που έχουν υποστεί ψυχικό και σωματικό τραύμα και έχει εργαστεί στη διαχείριση και εκπαίδευση ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Στην κλινική της πρακτική ασχολείται με ζητήματα κατάθλιψης, άγχους/αγχωδών διαταραχών, διαχείριση τραύματος, πένθους, καθώς και τη στήριξη οικογένειας και περιβάλλοντος ψυχικά πασχόντων. Έχει εργαστεί με άτομα επιζώντα βίας (βασανισμού, σεξουαλικής/έμφυλης βίας) και με άτομα διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών (διαπολιτισμική/διαθεματική προσέγγιση).
Η Φωτεινή Ζάχου είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας και Νομικής. Δικηγόρος στο επάγγελμα, δραστηριοποιείται στον τομέα του Ανθρωπιστικού Δικαίου τα τελευταία τρία χρόνια με την ομάδα πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων της ΜΕΤΑδρασης.
H Μαρίνα Γκιόκα είναι κοινωνική λειτουργός από το 2003. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία στη Βούλα και στη συνέχεια ως κοινωνική λειτουργός στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην ΑΜΚΕ «Δίκτυο απασχόλησης και κοινωνικής μέριμνας» και σε άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις στο προσφυγικό από τις αρχές του 2016. Έχει εργαστεί στο Πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης της MΕΤΑδρασης ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεται στο πρόγραμμα πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων.
Η Μαριάννα Καπή, είναι κάτοχος πτυχίου Βιολογίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Αθηνών στο πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική και διαχείριση κρίσεων υγείας». Από το 2018 δραστηριοποιείται στη ΜΕΤΑδραση στον τομέα Ταυτοποίησης και Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων ως συντονίστρια της δράσης.
H Κατερίνα Downward απασχολείται σε τομείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ιδιαίτερη προσήλωση σε δράσεις υποστήριξης προσφυγών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών έχει δραστηριοποιηθεί εθελοντικά σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε τέσσερις ηπείρους – Αφρική, Νότια Αμερική, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Αποφοίτησε με διάκριση από το School of Foreign Service του Πανεπιστημίου Georgetown και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με διάκριση, από το London School of Economics. Από το 2017 απασχολείται στη ΜΕΤΑδραση ως επικεφαλής του τομέα Εκπαίδευσης και Ένταξης και από το 2021 ανέλαβε επιπλέον την ευθύνη της δράσης πιστοποίησης θυμάτων βασανιστηρίων. Πρωτύτερα είχε εργαστεί σε μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό στη Νέα Υόρκη, στο Κέντρο Ειρήνης της Ουάσιγκτον και στη Διεθνή Αμνηστία.