• Αρχική
  • Νέα
  • Eκδοση-δημοσίευση του τροποποιημένου πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης

Eκδοση-δημοσίευση του τροποποιημένου πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης

|

Ανακοινώνουμε ως ομάδα που ασχολείται ειδικά με την πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων απάνθρωπων και εξευτελιστικών μορφών κακοποίησης και βασανιστηρίων (κατά τον ορισμό της ειδική Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων) την έκδοση-δημοσίευση του τροποποιημένου πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης μετά από έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΗΕ (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Ως γνωστό, το Πρωτόκολλο αυτό αφορά την εγκεκριμένη από τα Ηνωμένα Έθνη μέθοδο για την πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων. Ύστερα από 20 χρόνια λειτουργίας θεωρήθηκε από τους ειδικούς ότι έπρεπε να υποστεί κάποιες βελτιώσεις που συνίστανται κυρίως σε πιο αναλυτικές και λεπτομερείς οδηγίες σε μια σειρά θεμάτων, ώστε να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμο και εφαρμόσιμο από τους χρήστες. Αφετέρου περιέχει πιο λεπτομερείς και αναλυτικές οδηγίες για τους ανηλίκους και για άλλες ευάλωτες ομάδες.

Η διαδικασία αναθεώρησης και συμπλήρωσης διήρκησε δύο χρόνια και έγινε διαδικτυακά με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από πολλές χώρες του κόσμου. Από την Ελλάδα συμμετείχαν δυο εμπειρογνώμονες: Η νομικός Ιωάννα Μπαμπασίκα που ασχολείται 30 και πλέον χρόνια με τα θέματα αντιμετώπισης των συνεπειών των βασανιστηρίων και η Έλενα-Όλγα Χριστίδη διακεκριμένη ψυχολόγος. Και οι δύο μετείχαν ταυτόχρονα στην επιτροπή νομικών και ψυχολόγων αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Το Πρωτόκολλο συνεχίζει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την εξειδικευμένη ομάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο της ΜΕΤΑδρασης.


© Metadrasi.org. All rights reserved.

WebDesign by: